30 april 2025

Renault Laguna GT

Door Ewoud Hallebeek

De in oktober 2007 geïntroduceerde nieuwe Renault Laguna kwam aanvankelijk wat moeizaam uit de startblokken. Inmiddels lijkt het tij te keren, maar de fabriek wenst hierbij toch niets aan het toeval over te laten. De GT moet de Laguna-reeks een sportief imago brengen en de verkopen een nieuwe impuls geven. Renault is daarbij niet over één nacht ijs gegaan, want het topmodel wordt uitgerust met unieke techniek: vierwielbesturing.

Nou ja, ‘uniek’… In de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw verpakten onder meer Honda (Prelude) en Citroen (ZX) vierwielbesturing in hun auto’s. Die systemen blonken niet uit in fijngevoeligheid en stierven uiteindelijk een stille dood. Renault stofte het idee weer af en maakte er – met dank aan de moderne elektronica – een subliem werkend systeem van. Maar daarover later meer, want laten we eerst eens kijken naar het uiterlijk van de GT.

De blauwe lak staat onze testauto in ieder geval vreselijk goed. De kleur lijkt een variant van het OPC-blauw van Opel, maar een kniesoor die daarover valt. De koplampen hebben een zwart binnenwerk, de spiegels zijn glanzend zwart gespoten en de achterlichten zijn met rookglas overtrokken. De voorbumper heeft een grotere luchtopening gekregen en aan de zijkant zien we een paar ‘kieuwen’, die koeling voor de remmen suggereren, maar bij nadere bestudering zo nep zijn als wat.
Achterliggers hebben uitzicht op de dubbele (links/rechts) uitlaat met verchroomde sierstukken, de B-stijlen hebben een glimmend GT-logo. Ten slotte staat de auto op fraai 18-inch lichtmetaal met Bridgestone Potenza rubber in de maat 225/45-18. Zonder meer een smaakvol geheel, met een ingetogen, maar onmiskenbare sportiviteit.

In het interieur vallen vooral de fraaie – en perfect zittende – sportstoelen op, uitgevoerd in leer en alcantara en voorzien van de letters GT in de rugleuning. De voeten rusten op geperforeerde aluminium sportpedalen, de handen worden verwend met een lederen driespaaks sportstuur en een Renault Sport-pookknop. Voor de rest is de leefruimte gelijk aan die van iedere andere Laguna, waar overigens niks mis mee is. Geen uitbundig machtsvertoon dus bij de GT, maar subtiele doch effectieve accentverschillen. En dat doet het weer goed op de zakelijk markt; het natuurlijk leefgebied van de Laguna.

Net elke andere Laguna is ook de GT leverbaar als Berline en als Estate. De koper heeft daarbij keuze uit twee motoren; beide tweeliters, beide voorzien van een turbo. Als eerste is daar de benzinegestookte 2.0 T, die we al kennen van de Mégane RS: goed voor 205 pk, 300 Nm, een topsnelheid van 232 km/u (Estate: 227) en het standaardsprintje in 7,8 seconden (Estate: 8,0). De tweede mogelijkheid, onontbeerlijk in dit segment, is de 2.0 dCi. Zoals de naam al aangeeft, hebben we het dan over een diesel. Een common rail met roetfilter, om precies te zijn, die garant staat voor 180 pk, 400 Nm, 222 km/u (Estate: 217) en een sprint van 0 naar 100 in 8,5 seconden (Estate: 8,9). Keurige cijfers, zonder nieuwe maatstaven te zetten. Maar daar gaat het ook niet om bij deze auto. De Laguna GT moet het namelijk vooral hebben van zijn unieke vierwielbesturing (4WS).

Zoals gezegd, is Renault niet de eerste die met vier sturende wielen op de proppen komt. Al een kwart eeuw geleden (en waarschijnlijk al veel eerder) werd met dergelijke systemen geëxperimenteerd, hoewel de insteek toen heel anders was. Niet alleen waren de meeste systemen mechanisch (met een vaste ‘koppeling’ tussen voor- en achterwielen), destijds paste men 4WS vooral toe ter verhoging van de actieve veiligheid. De komst van relatief goedkope elektronische hulpmiddelen als ABS en vooral ESP maakte dat 4WS uit beeld verdween. Renault heeft het idee weer uit de mottenballen gehaald, nu echter met puur rijplezier in het achterhoofd. Renault noemt het zelf ‘Active Drive’, waarmee een compleet elektronisch 4WS-systeem wordt bedoeld, dat samenwerkt met het ABS en het aangepaste ESP, en dat zelfs herkent of de bestuurder lekker aan het spelen is, of juist druk doende is zich uit een plotseling noodsituatie te redden. Active Drive, dat werd ontwikkeld door Renault Sport, zorgt ervoor dat de achterwielen tot een snelheid van 60 km/u tegengesteld aan de voorwielen sturen (maximale wieluitslag: 3,5 graden). Daarboven draaien ze met de voorwielen mee. Het resultaat is een uiterst scherp en precies sturende auto, met een draaicirkel die gelijk is aan die van de Clio.

Op de bochtige binnenwegen van Corsica ontdekken we dat Renault geen woord heeft gelogen. De Laguna GT staat wat stuurprecisie betreft inderdaad op eenzame hoogte. Met minimale polsbewegingen laat je de auto van bocht naar bocht dansen, zonder dat je het gevoel hebt dat er iets ‘raars’ aan de hand is, of dat je op een of andere manier geholpen wordt. Van het meesturen van de achterwielen merk je helemaal niks, of het zou moeten zijn dat de GT ongekend alert reageert op opdrachten van de bestuurder en dat Active Drive zeer hoge bochtsnelheden mogelijk maakt. Op de limiet is er sprake van licht onderstuur, maar dat punt ligt zó ver weg, dat je het wel vreselijk bont moet maken om in de problemen te komen. Een subliem systeem, waarmee je heerlijk tussen de lijntjes kunt kleuren.

De vering en demping heeft Renault ongemoeid gelaten en dat blijkt een prima keuze. De Laguna GT voelt lekker stevig aan, zonder dat het spreekwoordelijke Franse comfort uit het oog is verloren.

De motoren doen gelukkig geen afbreuk aan de festiviteiten. Weliswaar zou je, vanwege het goede onderstel, graag nog wat meer paarden onder de motorkap hebben, maar met het huidige aanbod ben je zeker niet onderbedeeld. De diesel is soepel en stil, het tweeliter benzineblok is heerlijk sterk onderin. Het enige dat de sportieve Lagunist zal missen, is een mooie, inspirerende uitlaatbrom. Nu klinkt het allemaal wel érg braaf en netjes. Anderzijds, deze top-Laguna is natuurlijk geen hardcore sportmachine, dus dat is een beetje muggenzifterij.

De Laguna GT staat vanaf 1 juni in de showroom voor € 40.850. Echter, tot en met september hanteert Renault Nederland uiterst scherpe introductieprijzen, waarmee het voordeel (afhankelijk van de gekozen uitvoering) kan oplopen tot € 4.000. Snel beslissen dus.

(Dit artikel verscheen eerder in Auto & Tuning)